Thursday, November 02, 2006

Valohoitoa

Lokakuussa iskee möks. Silloin alkaa epäillä itseään ja omia mahdollisuuksiaan sekä kykyä selviytyä uhkaavasta talvesta. Tänä vuonna lokakuussa iski myös myrsky ja lumi. Erityisen vähäinen ja voimaton olo on taapertaessa ikuisuudelta tuntuvan ajan polviaan myöten lumessa ruokakassin kanssa oman sisäpihansa halki kotiovelle.

Sitten kun tulee minun vuoroni hallita maailmaa (taikka vain Suomea näin aluksi) yksi päivä, säädän erityisen pihavalovelvollisuuslain. Laki sisältää kansalaisten velvollisuuden valaista pihojaan/parvekkeitaan/pihateitään parhaalla katsomallaan tavalla heti pimeän ajan koittaessa (viim. syyspäivän tasauksesta) valoisaan kevääseen asti. Kukin toteuttakoon valaistuksen parhaan kykynsä ja esteettisen näkemyksensä mukaan.

Lain tarkoitus ei ole siis asennuttaa valonheittimiä tai edes (niitä raivostuttavia yliherkillä liikkeentunnistimilla varustettuja) isoja pihavaloja posottamaan läpi yön etupihalle kuin juhannuksena ikään. Kynttilä tai sievä valosarja parvekkeella riittäisi. Kunhan kaikkialla ei vain näyttäisi olevan niin mustaa ja ankeaa. Superärsyttävät välkkyvät ja pirisevät monivärivalokaapelit kieltäisin kokonaan.

Lakini tarkoitus, syy ja perustelu olisi tietysti kansanterveyden suojaaminen. Masennushan on joidenkin tilastojen mukaan suomalaisten kansallisairaus (liikalihavuuden ja siihen liittyvien sydän- ja verisuonisairauksien lisäksi). Ja mikä muu nostaakaan itsemurhalukuja, kun loskassa kastuneet kengät, kylmät varpaat ja lätäköiden alta pilkottava musta jää. Pieni pihassa pilkottava valo voi hyvinkin pelastaa senkin alhaiseen ankeuteen vajonneen ihmispolon, kun ajatukset hetkeksi kohdistuu valoon synkkyyden sijaan. Näin ainakin naivi yhä steariinilla leikkimisestä nauttiva mieleni järkeilee.

Kohtuullisuussyistä lakini voisi koskettaa myös vain esim. taloyhtiöitä ja erityisen suuria omakotitalopihoja. Näin välttyisimme ympäristöä saastuttavalta valoshowlta. Nyt vain Lex Millaa laatimaan ja etsimään asiaani ajavaa kansanedustajaa.

3 comments:

Annimaria said...

Täälläkin on kamalan pimeää, mutta meidän kampus on kyllä valtavan kaunis pimeällä. Että ei sitten liikaa niitä valoja.

Minä olen edelleen kiukkuinen ja katkera siitä, että vaihtoivat joskus vuosia sitten Korkeavuorenkadulla sisäpihan valot kirkkaammiksi. Ne vanhat keltaiset kun olivat paljon kauniimmat. Harmittaa aina kun ajattelen asiaa, vaikken edes asu siellä enää.

Ja niitä valoja pitäis kutsua talivaloiksi tai joksikin sellaiseksi, eikä jouluvaloiksi. Ei niitä tarvi ottaa pois heti joulun jälkeen. Eli kannatetan ehdottomasti tulevaa Lex Millaa ja se voitaisiin ottaa käyttöön ihan koko maailmassa minun puolestani. Tai ainakin pohjoisemmilla leveysasteilla.

Milla H said...

Ensimmäinen kannattaja lakialoitteelleni. Hienoa. Talvivalo on hyvä termi. Talvivalolaki kuvastaisi muutenkin lain ajatusta paremmin kuin piha- tai ulkovalolaki. Pointtihan on, että niitä valoja pidettäisiin talvella.

Pitäisiköhän mennä sinne adressisivustolle ja tehdä adressi asiasta? Nopeuttaisikohan se asiaa. Vai hakisinko itse suoraan eduskuntaan? Toisaalta se on kauhean pitkä ja turha reitti. Ei sillä maailmanvaltiaaksi pääse.

Annimaria said...

Hyvä että joku ymmärsi mitä tarkoitan, vaikken osaakaan kirjoittaa. Sovitaan siis, että ne ovat talvivaloja.

Valitettavasti nyt taitaa olla vähän myöhäistä yrittää pyrkiä eduskuntaan. Ehkä sitten vähän yli neljän vuoden päästä maailma olisi kypsä talvivaloille ja muille hyville ideoille.