Tuesday, June 05, 2007

Talo lähtee alta

Siitä keskusteltiin pitkään. Vuosia itseasiassa. Ensimmäistä kertaa kotitalomme myymisestä äiti haaveili minun ollessa lukiossa. Silloin sisko vain oli niin juurtuneena kotiimme, että talosta ei olisi voinut luopua ilman suurta huutoa. Nyt sisko on asettunut Rovaniemelle, joten tositoimet saattoivat alkaa: 50-vuotias, kahden miltei aikuisen lapsen äiti etsii kerrostaloasuntoa pitkäaikaiseen omistussuhteeseen, tositarkoituksella.

Kemistä se sitten löytyi. Merenrannasta, 250m työpaikasta vielä rakennusvaiheessa oleva kerrostalo, jonka oman huoneiston suunnittelua ja rakentamista voi mukavasti sörkkiä itseä miellyttävään suuntaan. Talon oli kuulemma oltava sen kokoinen, että "siellä voi sitten tulla käymään" eli ainakin yksi "vierashuone" piti löytyä. Sopiva saatiin, kun yhdistettiin kaksi asuntoa ja neliömäärä on hieman yli 100. "Ikävä asua isoa kotia yksistään" -argumentti menetti hieman vaikutustaan tuon kaupan jälkeen.

Meille hankittiin omakotitalo, kun minä synnyin. Siinä talossa on siis antaumuksella kerättyä omaisuutta, tilpehööriä ja kaikenlaista (ainakin aikanaan) nostalgia-arvon omaavaa krääsää 23vuodelta. Nyt talo pitäisi tyhjentää ja kaikki romu käydä huolella läpi, sillä valtavaa kellarivarastoa ei tulevassa kerrostalossa ole. Mitä tehdä kaikille vanhoille koulukirjoille, lasten oman kirjakerhon kautta kerätyille n. 3hyllymetriä vieville satukirjoille, vanhoille luistimille, suksille, leluille, pehmoleluille, laatikolliselle kirjeitä ja kirjevihkoja, joita olen säästänyt ekaluokasta asti yms. yms. Iso osa päätyy varmasti roskiin tai kirpputorille. En vain tiedä, kuinka monta kirpputoripöytää pitäisi meidän krääsällemme varata. Ja kun meillä niin kovasti uskotaan, että kirjoja ei saa heittää pois.

Talo laitetaan myyntiin nyt kesällä, joten kiire on. Täytynee tänä kesänä tehdä useampi retki kotiin, sillä nyt on viimeinen mahdollisuus talsia yöpuvussa varpaisilleen nurmikolla tai juosta uimapuvussa naapurin pihan läpi jokeen uimaan. Kohta ei äidin kotitalossa ole omaa tai naapurin pihaa, tai jokea lähellä ja saunakin käy sähköllä.

No comments: